Ano i Nep

Leopold

SLOVO O LEOPOLDU ŠALAJIĆU VELIČANSTVENOM

Leopold Šalajić Veličanstveni, od oca Krstivoja i majke Bosiljke, rođen u gradu Briselu (Belgija) gde su se njegovi roditelji nalazili na privremenom radu u inostranstvu, autor je ovog zamamnog i opčinjavajućeg remek-dela.

Kao sin jedinac, odrasta uz svetlosti velegrada, gledajući ih svakodnevno kroz prozore gradskog tramvaja, gde je njegov otac radio kao vozač. Kako je već do polaska u osnovnu školu upoznao sve tramvajske linije Brisela, više mu vožnje sa ocem nisu bile zanimljive, pa čim je naučio da čita, počinje da kupuje loše belgijske stripove, pošto nije imao para za one bolje. To je nažalost ostavilo neizbrisiv trag na njegov kasniji život i delo.

Čitajući stripove i gledajući televiziju, uz povremene odlaske u školu, prolazi Leopoldovo srećno detinjstvo. Zbog lošeg znanja belgijskog jezika završava osnovnu školu sa par godina zakašnjenja, a potom pohađa razne kurseve vožnje, šivenja, pevanja i crtanja - gde konačno pronalazi sebe.

Kada je mladić stasao za vojsku, polazi prvi put u svoju otadžbinu Jugoslaviju i biva oduševljen istom. Za vreme vojnog roka crta svoj prvi strip, kasnije poznat javnosti pod nazivom “Škola života”. Po izlasku iz JNA, mladi Leopold Šalajić prvi put dolazi u redakciju mog, tada već uglednog ŠUND MAGAZINA i ja sa žarom pravog istraživača shvatam da imam pred sobom jednog od onih ljudi po kojima se pamte vekovi.

Uz moje skromne sugestije u pogledu scenarija, dijaloga, teme, crteža, kadriranja, glavnog i epizodnih likova, te dužine stripa i naslova, mladi genije čini sitnije prepravke, skraćuje strip sa 62 na 2 strane i tako nastaje “Škola života”, početak nove epohe jugoslovenskog stripa!

Mladi Leopold odlazi roditeljima i saopštava im svoju želju da živi u postojbini svojih predaka, a roditelji ponosni na svog sina jedinca, sa suzama u očima ga ispraćaju i daju mu ključeve svog jednosobnog luksuznog stana u naselju Cerak VI (Beograd) koji su kupili sa željom da tu provedu svoje penzionerske dane.

Sa povratkom u zemlju, Leopold Šalajić počinje svoj vrtoglavi uspon ka vrhovima strip umetnosti, upoznavši se na jednoj utakmici ženskog fudbala sa mladim piscem Zdravkom Drenom, čiji je otac bio trener @FK “Rudar”, a Leopold se tada zabavljao sa golmankom prvog tima.

Kasnije je to druženje izraslo u famozni autorski tandem ANO&NEP, gde je gospodin Dren bio scenarista… ali to je već sasvim druga priča.

Danas je gospodin Leopold Šalajić ugledni i zaslužni građanin Beograda, radi kao ulični prodavac sladoleda, a tokom jeseni i zime stvara nenadmašna dela ostavljajući trag o svom vremenu za buduća pokolenja.

Strip koji se nalazi pred vama nastao je tokom Leopoldovog višegodišnjeg boravka u Tajlandu i Maleziji, gde je tražio smisao života, ali se morao vratiti jer mu je istekao pasoš. Tako smo imali sreće da budemo svedoci proizvoda još jednog pregnuća uma ovog velikog dinosaurusa misli i rizničara mudrosti.

Gospodin Šalajić vas najlepše moli da u što većem broju kupite ovaj album, jer mu je potreban novac da izvuče iz nevolje svog kolegu i prijatelja g.Zdravka Drena, koji je imao nekih neprijatnosti zbog veće količine viskija i cigareta (van graničnog prelaza), pa mu vlasti Malezije još neko vreme neće dopustiti izlazak iz zemlje.

Menadžer
GVOZDEN PRKLJAČIĆ
Salcburg, Rumunuja
Stripovi / Prigodna slova / Poštovani čitaoče / Kontakt


Ano & Nep 1975 - 2013.